Te Anau/Milford sound
Door: JJP
Blijf op de hoogte en volg JackieJolienPien
15 November 2013 | Nieuw Zeeland, Te Anau
Dag 24
Vanochtend is het lastig om uit bed te komen. Het is nog zo lekker warm. We moeten er echt uit om 07:15 uur anders redden we het niet om de track van vandaag te lopen en naar Milford sound te rijden.
Om 09:00 uur zijn we op de parkeerplaats waar vandaan we willen starten met lopen. We hebben gekozen voor de route van Rainbow Reach naar Moturau Hut. Dit is een deel van de Kepler Track ( een 4 daagde wandeling). We lopen in dit geval naar de hut en weer terug. Een wandeling waar 3:30 uur voor staat.
De wandeling begint met een hangbrug over Waiau River. Een snelstromende rivier. Het is een prachtig bos met veel naaldbomen en varen. Het gebied is erg nat. Door het vele vocht voelen verschillende mossoorten zich hier zichtbaar op hun gemak. Het mos ligt als een grote groene deken door het hele bos. Prachtig om te zien.
Als we een uurtje onderweg zijn en slechts een enkeling zijn tegen komen, komt ons een jong stel tegemoet lopen. Er is direct herkenning tussen Jo en het stel. Het blijken de Zwitsers te zijn waar Jo de Tongariro crossing mee gelopen heeft 2,5 week geleden. Echt grappig, want zij reizen totaal andersom dan wij op het Zuider eiland. Zij lopen de hele track van 4 dagen. We kletsen nog even bij en lopen weer verder. De uitzichten zijn op meerdere plekken fantastisch. Het is geweldig om te zien hoe verschillend de wandelingen en de omgevingen tot nu toe zijn. Elke keer worden we weer verrast.
Na 2 uur komen we bij de Moturau Hut aan. Het is een mooie grote hut met 40 slaapplekken ( stapelbedden), toiletten, een houtkachel en een gezamenlijke keuken. Hier hebben de Zwitsers overnacht. Als je zonder kleine kinderen reist en je wilt het goedkoop houden dan is dit echt een perfecte overnachtingsplek tijdens de track.
Na een korte pauze marcheren we weer terug naar onze eigen overnachtingsplek.
Pien eet even een broodje voordat we terugrijden naar Te Anau. We bezoeken het DOC info centrum om nog wat informatie te krijgen over de wandelroutes voor de komende dagen. Dat lukt weer prima.
We kopen in het dorp nog even wat laatste boodschapjes, want op de route naar en in Milford is niets te koop er is zelfs geen camping in Milford.
We zullen drie dagen voorraad moeten hebben, anders hebben we een probleempje. Althans...we denken dat Pien het in ieder geval niet zal waarderen als er geen eten of drinken meer is. Nog vol tanken en daar gaan we....
We hebben uiteindelijk toch gekozen voor Milford Sound en niet voor Doubtful Sound omdat de route van Te Anau naar Milford één van de mooiste routes van Nieuw Zeeland blijkt te zijn. En we hebben geen tijd om beide kanten op te gaan. Gelukkig is het voorseizoen en nog nergens echt druk.
De route van 120 km is inderdaad echt prachtig mooi. Onderweg zijn 10 DOC campings. Nou ja, campings?! Kampeerplekken variërend van 4,5,10,20 en zelfs 1 met 30 plekken. Allen voorzien van water uit de beek en een soort DIXI toiletten. Een kunststof hok met toiletpot, geplaatst op een groot gat in de grond, waardoor de inhoud door een natuurlijk proces verteerd. Het stinkt niet, er hangt papier en het is schoon! Campfee? 6 dollar pppn en af te rekenen met de inmiddels bekende enveloppe in de betaalpaal.
We zoeken een plekje op camping Cascade Creek ( 20 plekken) we staan weer fenomenaal mooi. Het weer is vanavond alleen minder mooi. Het regent en dat is een beetje jammer.
Morgen gaan we op tijd naar Milford voor een boottocht door de sound. Het is nog 50 km rijden vanaf hier. Volgens de medewerkster van DOC moeten we juist gaan als het regent want dan beginnen de waterfalls te stromen.
We wachten af.
Het weer kan hier heel snel omslaan van zonnig naar sneeuwen. Vanavond koelt het in een keer hard af op het moment dat het donker is geworden. Verder
is het hier zo stil dat we de possums in het bos horen fluisteren met elkaar.